luni, 4 februarie 2013

Metodele Naturii de gestiune a solului


Prima condiţie a oricărui sistem de gradinarit (agricultură) este fertilitatea solului. Cea mai mare parte din munca pe care o depunem este indreptata spre menţinerea fertilităţii solului 
Cu fiecare recolta obtinuta o parte a fertilitatii este pierduta iar lipsa unei interventii constante si bine organizate va conduce la scaderea cantitativa dar mai ales calitativa a recoltelor ulterioare.
Datele furnizate de specialistii care practica un gradinatit ecologic (organic, biodinamic,  permacultural – sustenabil) ne arata faptul ca, este mult mai important , eficient, sanatos si economic un management optim al solului, pornind de la modelele pe care ni le ofera natura decat practicand gradinaritul bazat pe folosirea substantelor chimice de sinteza pentru fertilizare, ierbicidare sau combaterea bolilor si daunatorilor.
Marea problema a unor gradinari este lipsa de incredere in posibilitatile si resursele oferite de natura. Am trait pe pielea mea experienta fertilizarii cu cana de azotat si a tratamentelor facute la ochi,
Lipsa de documentare a anumitor persoane in ceea ce priveste modul de folosire, calitatile si efectele produse de ‘’cide’’ face ca, de multe ori, cumparatorul de buna credinta sa fie inselat si otravit de produse considerate din gradina legumicultorului.(este de prefarat uneori sa cumpar legume din fermele agricole – aceste sunt produse sub atenta indrumare a unor specialisti decat de la unii ‘’gradinari’’ care in dorinta de a-si spori veniturile folosesc haotic fertilizatorii si pesticidele.
Revenind la solul din gradina noastra, sa vedem cum putem face ca acesta sa-si mentina fertilitatea  si sanatatea inspirandu-ne din natura.
Primul lucru pe care-l putem face este sa avem o diversitate cat mai mare de plante in gradina, deci sa evitam monocultura.
Sa protejam solul de actiunea directa a soarelui, ploii sau vantului si acest lucru il putem realiza fie folosind culturile protectoare fie utilizand stratul de mulci.
Sa conservam in sol cat mai multa apa de ploaie prin incorporarea la suprafata acestuia a substantelor organice de origine animala sau vegetala, folosirea straturilor inaltate si a mulciului din compost semipreparat.
Imbunatatim fertilitatea prin folosirea biohumusului (metoda biologica de prelucrare a compostului cu ajutorul ramelor).
Un sol fertil este un sol bogat în humus şi în care procesele de creştere au loc rapid, uşor şi eficient. Trăsăturile acestui tip de sol sunt: calitate, abundenţă şi rezistenţă la îmbolnăviri. Fertilitatea solului constă în cantitatea şi calitatea humusului din el. Sursele de humus sunt diverse si variate si multe usor de folosit .
O sursa la indemana este lasarea pe teren a radacinilor si frunzelor bazale ale plantelor recoltate pentru descompunere.
O alta resursa de humus este folosirea ingrasamintelor verzi care se incorporeaza la suprafata inainte de inflorire.
Dejectiile animalelor dupa parcurgerea fazelor de fermentatie si descompunere.
In agricultura Orientala sunt foarte des folosite excrementele umane si urina care in conditiile agriculturii Occidentale sunt rar acceptate.
Aurul gradinarilor este reprezentat de compost, care se obtine prin tehnici si metode diferite, folosind de regula deseurile organice din gradina si dejectiile animalelor din curte.
  Pentru o buna gestionare a calitatii solului trebuie evitata folosirea pesticidelor. Existenta si proliferarea microorganismelor din sol, viata interna a solului, genereaza fertilitate si sanatate.Folosirea pesticidelor conduce la eliminarea unor bacterii si fungi care prin disparitie produc un dezechilibru al biocenozeil solului
 Niciodată Mama Natură nu face agricultură fără zootehnie. Întotdeauna foloseşte culturi mixte, formate din mai multe plante. Deşeurile sunt convertite în humus, astfel încât nu se risipeşte nimic. Creşterea şi regenerarea se echilibrează reciproc, formând rezerve de fertilitate. Apa de ploaie este stocată. Păstrează solul şi evită eroziunea.
Haideti sa invatam aceasta simpla lectie pe care ne-o ofera natura si sa pastram fertilitatea si sanatatea solului fara chimicale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu