marți, 19 februarie 2013

Permaculture - Emilia Hazelip - Synergistic Garden (95)

Cum poti construi o gradina sinergica. Modelul Emilia Hazelip preluat dupa ideile permaculturale ale maestrului Masanobu Fukuoka. Merita vizionat.O seara frumoasa.

5 comentarii:

  1. Vasile, tu cu ce stropesti pomii tai?
    Pe mine nu m-a convins, sincer, fata de ce recolte am strans eu dintr-o gradina mai mica decat asta, mi se pare ca doar salata este importanta pentru ei, ori, salata, noi avem fara niciun tratament.
    Pe urma, frunze bolnave peste tot am vazut.
    Si, daca nu uda paiele alea si n ici la plantare a salatei nu a pus apa, nu stiu de unde cresc plantele, ori acolo ploua zilnic? Desi parea asa o uscaciuneee....Sau avea instalatie cu picatura? parca se vedeau niste conducte pe acolo.
    Si eu vreau sa mulcesc cu paie dar nu-mi prea place ce-am vazut. De inteles nu prea am inteles ca nu are titrare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Surut mana doamna si bun venit in gradina. Eu nu prea sunt adeptul stropitului la pomidar, cu toate astea dupa ce-i curat putin, adica tai tot ce-i uscat si ce-a crescut anapoda ca sa se aeriseasca pomul stropesc cu o solutie de piatra vanata 1% si la o saptamana dupa o solutie de ulei horticol. Cam asta-i tot ce fac la pomi in afara de ingrasamant si compost pe care-l pun toamna in jurul lor. A dar era sa uit. In primavara am plantat in jurul lor cateva radacini de hrean, 2-3 capatani de usturoi si 1-2 seminte de condurasi cataratori. Probleme mari nu am avut iar recolta a fost, zic eu, buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, uite ca nu am vazut raspunsul si te-am batut la cap si un pic mai sus pe pagina :)
      Noi , anul trecut, nu am stropit cu nimic si nu am avut fructe de consum deloc, dar uleiul horticol si piatra vanata sunt ecologice? Citeam pe la permacultura, pe care stiu ca o incerci si tu, ca se fac din tot felul de plante si sapun niste pesticide neinvazive pentru pom, dar eu as cumpara, caci, acum, nici plantele alea nu exista si nici usturoiul nu l[as termina pe asa ceva.
      Cred ca si eu o sa caut ulei horticol si piatra vanata, caci este timpul...

      Ștergere
    2. Gasiti aici oreteta pentru ulei alb usor de preparat pentru pomi http://vasilerosciuc.blogspot.ro/search/label/Leacuri%20de%20gradina.
      In lista substantelor admise pentru folosire ca fiind eco este inclusa si piatra vanata, asa ca nu va faceti probleme.

      Ștergere
    3. Sunt considerate fungicide ecologice si sulful muiabil,piatra vanata si oxiclorura de cupru. Asa ca zic eu sunt suficiente daca mai dati si o zeama de urzica combinata cu ceai de coada calului nu cred sa aveti probleme.

      Ștergere