vineri, 12 aprilie 2013

Leacuri împotriva reumatismului



 
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă câteva leacuri din plante bolnavilor reumatici, care suferă din cauza articulaţiilor rigide şi dureroase.
Muşeţelul, un bun antiinflamator. Masajele cu decoct de muşeţel au efecte antiinflamatoare. Decoctul îl preparăm din 6 linguriţe de plantă pe care le fierbem în 250 ml de apă, timp de zece minute. Masajul se face cu acest decoct cald, nu fierbinte, în care adăugăm zece picături de ulei esenţial de muşeţel. După masaj, zona bolnavă se acoperă cu un prosop. Terapia se face seara, cel puţin 14 zile consecutiv.
Băile cu napi ameliorează artroza. Puţini bolnavi ştiu că artroza poate fi îmblânzită prin băi preparate din napi. Pentru o baie, bolnavul trebuie să fiarbă două kilograme de napi (rădăcină, tulpină şi frunze) în opt litri de apă. Acest terci, care rezultă după fierberea napilor, se pune într-o cadă cu apă fierbinte (39 de grade) şi bolnavul va sta în cadă 15 minute. După baie, bolnavul trebuie să bea o cană cu ceai preparat din două linguri de napi (uscaţi sau proaspeţi) şi 500 grame de apă.
Lavanda, leac pentru trup şi suflet. Frecţiile cu ulei de lavandă sunt eficiente nu numai în faza incipientă a bolii.Tratamentul constă în masarea zonei bolnave cu un ceai cald de lavandă în care s-au pus 20 de picături de ulei, tot de lavandă. După frecţie, zona bolnavă se acoperă cu un prosop pentru a se menţine caldă. Tratamentul se repetă timp de 15 zile. Specialiştii au constatat că terapia cu lavandă îmbunătăţeşte şi starea psihică a bolnavului. 
Sânzienele, remediu pentru „ciocurile” pe coloană. Unguentul de sânziene s-a dovedit un calmant excelent pentru dureroasele „ciocuri” care se formează pe coloana vertebrală. Leacul se prepară din cinci linguriţe de plantă uscată: flori, frunze şi tulpini, peste care se toarnă 30 ml spirt medicinal sau ţuică de secară. Ingredinetele se lasă să se macereze într-un borcan închis. După 12 ore, se adaugă 200 ml ulei de măsline extravirgin şi compoziţia se fierbe în bain-marie timp de două ore, după care vasul se înfăşoară într-un prosop gros. Când preparatul s-a răcit, se strecoară printr-un tifon. În final, se adaugă 80 g de ceară, iar leacul trebuie să mai fiarbă două-trei minute. Când compoziţia s-a omogenizat, se ia de pe foc şi se amestecă până se răceşte. Cu acest unguent se masează coloana vertebrală, în fiecare seară, insistându-se în zonele cu ciocuri. Terapia trebuie continuată timp de 14 zile, iar după o pauză de opt săptămâni se poate repeta. Unguentul se păstrează la rece. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu