duminică, 26 mai 2013

Din cugetarile lui Petre Tutea

Născut la 6 octombrie 1902,in Boteni, jud. Arges, în familia unui preot, a studiat la Liceul „Neagoe Basarab” din Câmpulung-Muscel și la Liceul „George Barițiu” din Cluj. A urmat Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, ajungând doctor în Drept administrativ, Magna cum laude (1929).
Descris de Emil Cioran:
„«Un marxist entuziast și mistic, dar care nu știa un cuvînt din limba rusă.» (deoarece Țuțea și-a făcut cruce sărutând ziarul Pravda.)[1]
În anul 1932, fondează revista Stânga: linia generală a vremii, unde semnează cu pseudonimul Petre Boteanu. La ziar colaborează Sorin Pavel și Petre Pandrea, autorii Manifestului Crinului Alb („Gândirea”, VIII, nr. 8-9, 1928), precum și Traian Herseni, Petru Comarnescu, Mihai D. Ralea.
În 1933 este referent în Ministerul Comerțului și Industriei, instituție care în 1936 își va schimba numele.
Între anii 1933-1934 a fost atașat la Legația Economică Română din Berlin, unde se întâlnește cu Nae Ionescu.
În 1935 a publicat Manifestul revoluției naționale, împreună cu Sorin Pavel, Ioan Crăciunel, Gheorghe Tite, Nicolae Tatu și Petre Ercuță. Între anii 1936-1939 a fost șef de secție în Ministerul Economiei Naționale, Biroul de publicații economice și propagandă. În 1940 a fost șef de secție în Ministerul Comerțului Exterior.
Colaborează la diverse publicații, în special la Cuvântul, ziar condus de Nae Ionescu, unde publică articole de economie politică. Printre ceilalți colaboratori ai ziarului se aflau Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr, Gheorghe Racoveanu, Mircea Vulcănescu și mulți alți intelectuali ce făceau parte din generația anilor 1930.
În cadrul Guvernului Național-Legionar instaurat după 6 septembrie 1940, Petre Țuțea a îndeplinit funcția de Șef de Serviciu și apoi cea de Director în Ministerul Economiei Naționale.[2] Între 1940-1944 a fost Șef de secție în Ministerul Războiului, iar între anii 1944-1948 a fost Director de studii în Ministerul Economiei Naționale.
Este arestat de către autoritățile comuniste impuse de sovietici și anchetat fără condamnare timp de 5 ani (1948-1953), apoi este arestat din nou pe 22 decembrie 1956 sub acuzația de uneltire contra ordinii sociale. Este condamnat la 10 ani închisoare în 1957, apoi i se intentează un nou proces în 1959 și este condamnat la 18 ani muncă silnică, din care a executat 8 ani (1956-1964) în diverse penitenciare, mai ales la Aiud.
După ce a fost eliberat în timpul amnistiei din 1964, cu sănătatea zdruncinată în urma torturilor din închisoare, Țuțea s-a aflat sub observația permanentă a securității comuniste. Numeroasele descinderi la locuința sa modestă au dus la confiscarea a numeroase manuscrise, studii și materiale, printre care o copie a proiectului Prometeu. Către sfârșitul vieții a început o Antropologie creștină concepută schematic în șase capitole:
  1. Problemele sau Cartea întrebărilor;
  2. Sistemele sau Cartea întregurilor logice, autonom-matematice, paralele cu întregurile ontice;
  3. Stilurile sau Cartea unităților cultural-istorice și a modalităților estetice ale artelor, sau Omul estetic;
  4. Științele, sau Disciplinele spiritului omenesc;
  5. Dogmele sau situarea spiritului în imperiul certitudinii;
Petre Țuțea a fost supranumit un Socrate român datorită preocupărilor filosofice și a rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul său personal în orice circumstanțe, chiar și în închisoare. Din cauza persecuției a publicat foarte puțin înainte de 1989, însă imediat după prăbușirea regimului comunist scrierile și interviurile sale au început să fie difuzate prin toate mediile.In continuare va las sa va delectati cu cateva cugetari ale marelui filosof.

* “Ateii si materialistii ne deosebesc de animale prin faptul ca nu avem coada.”

* “Ateii s-au nascut, dar s-au nascut degeaba.”

* “Crestinismul e o religie absoluta, dar, vorba lui Gandhi, are un cusur: e prea perfecta.”

* “Libertatea omului este partea divină din el.“

* „Fara Dumnezeu omul ramane un biet animal rational si vorbitor, care vine de nicaieri si merge spre nicaieri.”

* „Singurul vehicul catre Dumnezeu este ritmul iubirii dintre oameni.”

* “Egalitatea este cel mai mare dușman al libertății.“

* “In fata lui Dumnezeu nu exista genii, Dumezeu lucrand nu cu genii, ci cu oameni.”

* “O personalitate este aceea care se dăruiește, nu se justifică.“

* “Religia transforma poporul intr-o masa de oameni culti.”

* “Cu cat suntem mai avansati, mecanic si material, cu atat suntem mai departe de esenta reala a lumii, de sfintenie.”

* „Se spune ca intelectul e dat omului ca sa cunoasca adevarul. Intelectul e dat omului, dupa parerea mea, nu ca sa cunoasca adevarul, ci sa primeasca adevarul.”

* „Exista o carte a unui savant american care incearca sa motiveze stiintific Biblia. Asta e o prostie. Biblia are nevoie de stiinta cum am eu nevoie de Securitate.”

* „In biserica afli ca existi.”

* „Iisus Hristos este eternitatea care puncteaza istoria.”

* „In fata lui Dumnezeu, geniul e var primar cu idiotul.”

* „A sti la scara umana, poate fi folositor – dar in nici un caz mantuitor.”

* „Umanitatea o iubesti lesne. Pe om mai greu.”

Culegere de Lori Balogh

Un comentariu: