sâmbătă, 27 iulie 2013

Interactiuni periculoase alimente – medicamente



In mod normal, daca te gandesti la alimente nutritive si la medicamente, ti se pare ca nu exista nimic mai bun, asa-i? Nu neaparat. Mancarea si bauturile pot afecta gradul de absorbtie al medicamentelor si metabolizarea acestora. Aceste interactiuni pot face ca reteta primita sa nu mai aiba efect sau sa creasca riscul aparitiei efectelor secundare.
1. Sucul de grapefruit: vitamina C, fibrele si potasiul sunt doar cateva din beneficiile acestui fruct. Numai ca un singur pahar de suc poate interfera cu importante enzime intestinale, facilitand intrarea in fluxul sangvin al unor medicamente ce includ statine, imunosupresoare, blocante de calciu si benzodiazepine. Creste astfel riscul aparitiei efectelor secundare ale acestor medicamente. Daca nu esti sigura, schimba sucul de grapefruit cu cel de portocale. Aceleasi beneficii, fara riscuri insa.
2. Bananele: o forta in domeniul potasiului, banana este alegerea buna daca vrei sa scazi riscul de cancer, atac cerebral si probleme cardiace. Daca mananci insa prea multe alimente bogate in potasiu (banane, portocale si legume cu frunze verzi), vei avea probleme daca iei inhibitori ACE (un grup de produse farmaceutice sunt utilizate in principal in tratamentul de hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca congestiva), caci vei face palpitatii.
3. Sucul de merisoare: Este un remediu naturist pentru infectiile urinare, dar contine si substante chimice ce amplifica efectul medicamentelor statine.
4. Spanacul: Impreuna cu varul lui, broccoliul, spanacule ste laudat pentru continutul mare de vitamina K si pentru numarul redus de calorii. Dar aceasta planta este de rau augur pentru cei care iau medicamente pentru subtierea sangelui (vitamina K anuleaza beneficiile anticoagulantelor).
5. Alimente cu multe fibre: Fibrele joaca un rol esential in reducerea riscului de probleme cardiace si de diabet. Ele ajuta si la eliminarea constipatiei. Dar, pentru ca incetinesc timpul de golire a stomacului, incetinesc si rata de absorbtie a unor medicamente, cum ar fi antibioticele.
Daca ai vreun dubiu, nu elimina o intreaga grupa alimentara, ci vorbeste cu medicul tau. In orice caz, ia-ti medicamentele cu multa apa, pentru a ajuta absorbtia acestora si pentru a reduce efectele asupra stomacului.
Invata cum sa iti protejezi sanatatea ta si pe cea a celor dragi prin cunoasterea substantelor "de care sa nu te atingi" si a celor "sigure pentru folosire" cand vine vorba despre medicina
conventionala. Afla aici care sunt cele mai periculoase interactiuni alimente-medicamente si efectele lor adverse>>

 Sursa – suntfericita. ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu