sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Despre tarani

Acest articol a frost publicat de TEI (Traduceri Ecologice Independente) 
 Dragi prieteni, 

Următoarea carte din biblioteca gratuită TEI este o antologie de interviuri cu țărani contemporani, de pe toate meridianele globului. O radiografie a sistemului agricol mondial aflat în pragul falimentului.

Pentru început, să analizăm puțin acest cuvânt disprețuit astăzi - "țăran". 

Pentru aceasta, ne ajută un om cu multă școală, umblat prin lume și greu de păcălit: C. Bourguignon. Neo-țăran.

"Pe vremuri nu te numeai agricultor, ci ţăran. Astăzi s-ar zice că „ţăran“ e mai degrabă o insultă. Un ţărănoi, un mojic. Sună mai interesant să fii exploatator agricol. Cuvântul „exploatator“ e cât se poate de clar: exploatezi pământul.

În schimb, cuvântul „ţăran“ arată că se muncea ţarina. Ţăranul stabilea haturi, se ocupa de drumuri, avea grijă de şanţuri. El construia un echilibru agro-silvo-pastoral: câmpul, pădurea şi animalele, echilibru care a făcut civilizaţia agricolă perenă şi pe care suntem pe cale să-l distrugem de cincizeci de ani încoace punând culturile de-o parte, de altă parte înghesuind animalele în

fabrici, iar pădurea îngrădind-o şi cultivând-o ca pe cereale, plantând pomii în linie… Un adevărat coşmar!

În ziua de azi nu mai există haturi. Totul a fost smuls. S-au creat deşerturi biologice care nu funcţionează decât cu ajutorul pesticidelor, pentru că plantele sunt aşa de bolnave încât, dacă nu le tratezi, nu scoţi nimic.

În 1950 nu se făcea nici un tratament la grâu. În zilele noastre se fac 3 până la 6 tratamente pe an. Pomii fructiferi primesc până la 40 de tratamente pe an. Cel mai rău e la anghinare, care este tratată aproape zilnic.

Nu se mai face agricultură, ci gestionarea patologiei vegetale. Ceea ce nu este acelaşi lucru. Asta înseamnă că se aduc la silozuri plante bolnave, că trebuie să se cunoască cel mai propice moment pentru aplicarea
tratamentelor etc. Cu alte cuvinte, se consumă numai plante bolnave, animale bolnave, ceea ce duce la îmbolnăvirea oamenilor, iar medicina îşi vinde medicamentele şi sunt aceleaşi fabrici care fac toate produsele… Ciclu magnific, superb! Când ţăranii se sinucid, ei o fac cu pesticide. Agricultorul nu se sinucide cu puşca. El se sinucide cu produsul care i-a ucis pământul. Este un simbol plin de greutate. Întotdeauna m-a impresionat… Cum să deschizi o sticlă cu pesticid şi s-o bei? Trebuie să fi ajuns cu adevărat la capătul funiei.

În India, în fiecare an , 22 000 de ţărani se sinucid cu pesticide.
"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu