vineri, 13 decembrie 2013

Poinsettia -Steaua Craciunului



Mic istoric
Craciunita este originara din Mexic si Africa centrala, cu denumirea stiintifica Euphorbia pulcherima, este planta suculenta ce contine un latex mai ales in tulpina.
Denumirea a primit-o dupa primul ambasador al Statelor Unite in Mexic, Joel Roberts Poinsett. 
            Planta a fost luata in cultura de catre bastinasii azteci si era folosita ca planta medici-nala pentru a combate febra. Incepand cu secolul al XVII-lea franciscanii foloseau florile acestei plante in ceremonii religioase.
Asocierea cu sarbatoarea Craciunului
De aceasta frumoasa planta este legata si o legenda mexicana care o asociaza cu sarbatoarea Craciunului. Conform legendei fiecare copil trebuia sa cumpere un dar si sa-l inchine lui Isus Hristos in preajma sarbatorii nasterii acestuia. 
Un copil sarman care nu a avut bani, a adunat un buchet din aceasta planta si a depus-o in biserica. Se spune ca aceasta planta a inflorit, fiind martora congregatia ce se afla in biserica. S-a considerat ca a fost un miracol si de atunci aceasta planta este asociata cu sarbatoarea Craciunului. 
Conditii speciale
Pentru a putea fi oferita ca dar de sarbatori planta are nevoie insa de conditii speciale care ii permit schimbarea culorii frunzelor. Ea este o planta cu frunze verzi si fragede dispuse pe tulpini de asemenea destul de fragede.
Pentru a-si schimba culoarea frunzelor, planta se va tine la intuneric 14 ore pe zi, timp de doua luni. Deci incepand cu 1 octombrie va incepe procesul de fortare, pentru a avea plante cu frunze rosii, crem, alb, roz sau combinatie de doua culori, la debutul sarbatorilor.
Aceste frunze ce-si schimba culoarea se numesc bractei si sunt dispuse in stea.
Poinsettia a inceput sa fie cultivata ca planta de apartament incepand cu anii 60.
Ingrijirea plantei
Frunzele plantei se mentin colorate cca 2 luni. Dupa aceasta perioada ele devin de culoare verde sau cad. Multe persoane arunca planta dupa ce si-a pierdut frunzele, ea nemaifiind interesanta. Dar Poinsettia este o planta bienala si poate inflori si anul viitor.
pentru cei ce au timp si rabdare o sa va prezint citeva sfaturi despre ingrijirea ei.
Mai intai planta va fi tinuta in repaus pana la inceputul verii.
Tine planta la distanta de caldura. Temperaturile mari pot dauna poinsettiei la fel de mult cum dauneaza temperaturile scazute. Evita plasarea ei langa centrale termice, seminee, sau in camere unde temperatura este peste 25 de grade C.
 Aseaza planta intr-un loc cu lumina puternica. Steaua Craciunului se va dezvolta armonios daca va sta intr-un loc cu lumina puternica insa nu ar fi bine ca aceasta sa bata direct pe ea. Planta ar trebui indreptata inspre nord sau est.
Uda planta cand devine uscata la atingere. Acest lucru ar trebui facut inainte sa inceapa sa se ofileasca. Evita sa o uzi peste masura si nu o lasa sa stea in apa mai mult de 30 de minute.
Lasa radacinile plantei sa respire. Adesea Steaua Craciunului este vanduta in folie de plastic sau in vase acoperite cu folie. Astfel planta este protejata de excesul de apa. Taie partea de jos a vasului, sau fa mai multe gauri in el si pune planta pe o farfurie sau pe o placa pentru a scapa de excesul de apa.
Hraneste plantele cu un fertilizant general. Aplica fertilizant dupa ce s-au ofilit bracteele, daca doresti sa o pastrezi si in anul ce urmeaza. Hraneste-o in perioada primaverii si a verii iar apoi, la sfarsitul lunii septembrie pune planta intr-un loc in care poate primi destula lumina in timpul zilei insa nu foarte multa in timpul noptii. Dupa 8 saptamani fara sa primeasca lumina pe timpul noptii, ar trebui sa isi dezvolte bracteele si sa infloreasca.
Craciunita necesita temperaturi moderate de 18-20 grade C, spatii luminoase dar fara patrunderea directa a razelor de soare. Spatiul sa fie aerisit, dar fara curenti de aer, cu umiditatea relativa a aerului ridicata pentru a nu se produce deshidratarea.
Acest mediu se va realiza prin pulverizarea fina a plantei cu apa, la temperatura din camera. Se recomanda apa de ploaie, care sa nu fie dura, atat pentru pulverizare cat si pentru udare. 
Udarea sa fie moderata, planta sufera si la exces si la deficit de apa in pamantul din ghiveci. Pamantul din ghiveci se recomanda fa fie compus din parti egale de turba, pamant de frunze si nisip, cu o textura poroasa si pH 6-6,5, adica putin acid.
O noua planta
Planta se inmulteste prin butasi. Cand incepe regenerarea plantei se scurteaza vechile tulpini si se forteaza aparitia de lastari noi.
Perioada optima este intre aprilie si august.
Din lastarii noi se aleg 2-5 mai vigurosi ce se transplanteaza intr-un nou ghiveci cu alt amestec de pamant. 
Cresterea plantei poate fi stimulata si cu ingrasaminte chimice, ce se procura de la florarie, pe baza de N:P:K, adica azot, fosfor si potasiu ce se mai numeste si kaliu. 
In jurul datei de 1 octombrie incepe expunerea plantei la intuneric, acest lucru se poate face practic prin acoperirea plantei cu cu sac de culoare neagra, timp de 14 ore, apoi 10 ore cu lumina. Ca interval de acoperire poate fi intre ora 7 seara si ora 9 dimineata.
Aceasta planta are si flori adevarate, dar inflorirea are loc tot iarna, florile sunt mici, de culoare rosie sau galbena, sub forma de cupa.
Poinsettia poate fi un cadou de Craciun, ea achizitionandu-se la pretul de 20 lei.
Cand alegeti un asemenea dar aveti tine cont de urmatoarele sfaturi
1.    Cauta plante sanatoase. Alege o Steaua Craciunului cu bracteele colorate (bracteele sunt ceea ce multi cred ca sunt petalele florii) si cu frunze verzi bogate. Nu alege plante care au frunze ingalbenite sau ofilite; aceste plante nu se vor pastra pentru mult timp.
2.    Evita plantele impachetate. Uneori aceste plante de Craciun pot fi impachetate in hartie sau plastic pentru a fi protejate atunci cand sunt transportate. Cele impachetate imbatranesc mai repede.
3.    Alege plante ale cararor bracteele sunt colorate pe deplin. Asigura-te ca bracteele  poinsettiei nu au margini verzi; daca au margini verzi inseamna ca nu au ajuns la maturitate.
4.     Afla cat de mature sunt plantele uitandu-te la micile flori galbene din centrul bracteelor. Daca florile s-au deschis si poti vedea un praf galben, polenul, planta e deja imbatranita. Cauta o planta care are bobocii inchisi.

5.    Protejeaza planta cand o aduci acasa prin impachetare intr-o punga de cumparaturi, daca temperaturile sunt sub 10 grade C afara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu