miercuri, 25 februarie 2015

Cum se taie vita de vie

O demonstratie practica foarte utila pentru taierea vitei de vie. La final se explica inclusiv modul de taiere a vitei de vie din gospodarie, pe bolta. Vi zionare placuta.

12 comentarii:

 1. Buna ziua.
  Interesant, dar ce e ala "cep"?
  Chiar vreau sa incep taierile la vie si imi erau necesare informatiile. Ati stiut asta, nu?
  O zi buna s-aveti!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua, Nu, n-am stiut ca doriti sa incepeti taierile dar imi sistematizez materialul pentru planul meu de activitati si asa am trecut si curatarea si taierea viei.
   Coarda de un an, indiferent unde este crescuta, scurtata prin taiere la 2-4 ochiuri poarta denumirea de cep. Rolul cepilor se materializeaza in cultura vitei de vie in: coarda de rod, cand provine dintr-o coarda de doi ani, coarda de inlocuire cand coarda lacoma sau cea roditoare este scurtata la cel mult 2 ochiuri, si coarda de rezerva cand este folosita pentru refacerea scheletului tulpinii.
   Un lucru nu trebuie uitat si care este foarte important, la taiere, numarul cepilor trebu-ie sa pastreze proportia coardelor de rod sau sa fie mai mare cu 1-2 cepii decat al celor de rod. Respectand aceasta diviziune la taierea vitei de vie ii asiguram un viitor in dezvoltare.

   Ștergere
  2. Va multumesc foarte mult.
   Ma citeam un articol pe aici, unde se spunea ca pentru unul ca mine, incepator, informatiile vin prea multe si prea repede ca sa poata fi memorate si aplicate. Mare dreptate avea cine a scris asta.
   S-aveti o zi dupa bunul plac.

   Ștergere
  3. Multumesc pentru vizita si comentariu. Nu trebuie sa va necajiti, asa e la inceput, nimeni nu s-a nascut invatat iar pentru gradinarit consider ca informatia trebuie sa fie dublata de actiune si realizata cu multa pasiune si dragoste, plantele si animalele simt, poate mai bine decat noi, dragostea pe care o aveti pentru ele fiind mai utila chiar decat un tratament. O zi minunata plina de spor in tot ce faceti.

   Ștergere
  4. In tr un coltisor a ti fi putut face niste desene comparative cu imagini inainte si dupa curatare dar e greu Emai usor sa durui fara sa te inteleaga cineva ASA ESTE DA

   Ștergere
 2. Felicitari d-lui ing pentru explicatii.

  RăspundețiȘtergere
 3. Explicatiile astea sunt pentru cei cu experienta, nu pentru incepatori. Pacat, se putea explica mai clar.

  RăspundețiȘtergere
 4. acum la 17.03 este tarziu pentru taieri la vita pentru bolta? Am incercat si a inceput plansul. Continui sau nu?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este putin cam tarziu dat fiind faptul ca luna februarie a fost mai calduroasa ca de obicei si atat pomii cat si via au intrat in vegetatie, daca tot ati inceput terminati lucrarea. Si eu curat bolta zilele acestea dar vad ca inca n-a inceput sa planga (lacrimile vitei adunate, sunt bune pentru tratamente oculare).Weekend cu spor.

   Ștergere
 5. Ce se intampla daca tundem via dupa ce a inceput sa planga? Nu am apucat sa chem pe cineva sa o mai tunda si ma intrebam daca nu e mai bine sa o tund decat sa o las asa. Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua, nu se intampla mare lucru veti avea mai multi lastari si recolta mai mica in sensul existentei mai multor ciorchini cu boabe marunte. Vita de vie fiind o liana are tendinta sa se salbaticeasca usor de aceea se si tunde ca rodul sa fie mai bogat. O dupa amiaza linistita

   Ștergere