duminică, 15 ianuarie 2017

O descoperire uluitoare! România a găsit deja formula pentru alimente fără E-uri

Cercetătorii români au reuşit să găsească 
înlocuitori pentru E-urile periculoase din alimente, însă produ-cătorii nu sunt interesaţi. Descoperirea uluitoare constă în utilizarea cu succes a extractelor din scorţişoară şi plante medicinale, care au aceleaşi proprietăţi ca şi conservanţii chimici.
Pusă la pământ din cauza subfinanţării cronice îndelungate, iată că cercetarea românească încă mai produce. Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetări Alimentare (ICA) au reuşit să descopere că extractele din plante sunt o alternativă sănătoasă la conservanţii chimici folosiţi în aproape toate alimentele.
Una dintre cercetările pe care le-am realizat şi le-am finalizat la ICA este înlocuirea conservanţilor E-uri cu extracte de scorţişoară, de exemplu, care au efecte mult mai bune de conservare şi nu schimbă nici gustul, nimic. Noi am avut rezultate în cercetare cam în acelaşi timp cu cele obţinute pe plan mondial. Am descoperit că extracte naturale din anumite plante pot înlocui conservanţii chimici atât de controversaţi, cum sunt sulfiţii, benzoaţii, precum şi nitraţii, nitriţii (care iarăşi sunt o mare categorie de conservanţi răi) cu efecte la fel de bune în ceea ce priveşte caracteristicile tehnologice, conservă la fel de bine produsele, dar nu sunt nocive. Avem şi experimente reuşite pe care le-am realizat la institut. Spre exemplu, am folosit extract de scorţişoară, rozmarin, plante medicinale, care pot înlocui cu succes aditivii alimentari chimici de sinteză, şi am obţinut aceleaşi rezultate ca şi când am fi folosit sulfiţi sau nitraţi. Am pus în salată proaspătă, cum ar fi cea de varză albă, de rucola, care se strică, în loc de sulfiţi, extracte naturale şi a stat foarte bine, a omorât microbii răi la fel ca şi celelalte, dar fără alte efecte secundare. Conservanţi se pun în toate salatele preparate care se vând la caserole, chiar şi în fasolea bătută şi în humus”, a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare.
Chimicalele ne omoară încet, dar sigur
Conservanţii chimici de sinteză sunt printre cei mai contestaţi aditivi, aceştia crescând riscul de apariţie a unor forme de cancer. „Nitraţii şi nitriţii provoacă cianozarea la copiii mici. O dată îi luăm din apă, că-i poluată, şi o dată îi băgăm noi în alimente. La omul adult provoacă hipoxie celulară, care în final duce la boli cronice, de inimă, cancere şi ne omoară”, ne mai spune prof. dr. Mencinicopschi.
Acesta mai afirmă că ICA a realizat cu succes şi cercetări pentru înlocuirea coloranţilor de sinteză. „Coloranţii chimici de sinteză, în special cei azoici, începând cu 902, sunt consideraţi potenţial cancerigeni. Am descoperit extracte din coji de struguri şi afine care pot fi folosite în locul coloranţilor chimici. Problema este că acestea nu dau culori atât de vii şi nu sunt atât de stabile în timp, în schimb nu ne afectează sănătatea”, a mai precizat fostul director ICA.
Descoperirea nu a fost luată în seamă, pentru că nu au avut interes, interesul era să bage conservanţi de sinteză.”
Extractele din plante se pot folosi şi la produsele din carne, pentru a înlocui nitraţii şi nitriţii” afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Sursa : http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=9289

3 comentarii: